Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj nariadil armáde, aby našla posily na obranu Bachmutu

Ukrajinský vojak sa ukrýva v zákope pred ruskou paľbou na frontovej línii neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v nedeľu 5. marca 2023. Foto: TASR/AP

Východoukrajinský Bachmut, o ktorý sa v súčasnosti už niekoľko mesiacov vedú zúrivé boje, sa podľa AFP stal akousi symbolickou cenou vo vojne Ukrajiny s Ruskom.

Kyjev 7. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že ozbrojeným silám Ukrajiny dal pokyn nájsť jednotky na posilnenie obrany mesta Bachmut, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Povedal som náčelníkovi štábu, aby našiel vhodné sily na pomoc chlapcom v Bachmute. Neexistuje žiadna časť Ukrajiny, o ktorej by sa dalo povedať, že ju možno opustiť," vyhlásil Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore.

Ukrajinský prezident ďalej dodal, že ukrajinskí vojaci "budú pokračovať v obrane každej časti krajiny" a príde čas, keď bude "oslobodené každé mesto a každá dedina" na Ukrajine.

Východoukrajinský Bachmut, o ktorý sa v súčasnosti už niekoľko mesiacov vedú zúrivé boje, sa podľa AFP stal akousi symbolickou cenou vo vojne Ukrajiny s Ruskom.

Mesto malo pred vojnou viac než 70.000 obyvateľov, v súčasnosti ich je približne 5000. Mesto je takmer úplne zničené v dôsledku ruského bombardovania.

Bachmut nemá výraznejší strategický význam a analytici tvrdia, že jeho možné obsadenie neprinesie v konflikte veľký obrat.

Zelenskyj v príhovore spomenul aj zábery kolujúce na sociálnych sieťach, ktoré zaznamenávajú, ako ruskí vojaci zabíjajú ukrajinského vojnového zajatca.

"Dnes sa objavilo video, na ktorom okupanti brutálne zabili bojovníka, ktorý im odvážne povedal do tváre: 'Sláva Ukrajine!' Chcem, aby sme všetci spoločne a jednotne odpovedali na jeho slová: 'Sláva hrdinovi! Sláva hrdinom! Sláva Ukrajine!' A vrahov nájdeme," povedal.

"Vďaka našej jednote, nášmu odhodlaniu, vďaka tomu, že si vážime celú Ukrajinu a každého Ukrajinca, presne poznáme výsledok tejto vojny. Poznáme ho už od prvých dní vojny," dodal Zelenskyj, ktorý zároveň poďakoval každému, kto v súčasnosti bojuje za Ukrajinu.