Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj nariadil zaistiť ochranu bieloruským exulantom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Týmto krokom reagoval bieloruský prezident na smrť aktivistu Vitaľa Šyšova.

Kyjev 4. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu nariadil tajnej službe zaistiť mimoriadnu ochranu Bielorusom žijúcim v exile na Ukrajine. Ide o reakciu na smrť bieloruského aktivistu Vitaľa Šyšova, ktorého našli v utorok obeseného v parku v Kyjeve. Informovala o tom agentúra AFP.

"Každý Bielorus, ktorý sa môže stať terčom zločincov pre svoju verejnú politickú pozíciu, musí dostať zvláštnu a spoľahlivú ochranu," uviedol Zelenskyj.

Zelenskyj povedal ministerstvu vnútra a Bezpečnostnej službe Ukrajiny (SBU), aby "vypracovali jasný vzorec vyhodnotenia možných rizík" s cieľom "odstrániť akékoľvek ohrozenie ľudí".

Šyšov bol nezvestný od pondelkového rána, keď sa nevrátil po tom, ako si šiel zabehať. Ukrajinská polícia ho našla v utorok ráno obeseného v parku neďaleko jeho bydliska v Kyjeve. Následne bolo začaté vyšetrovanie smrti aktivistu, pričom polícia preveruje aj podozrenie, že by mohlo ísť o úkladnú vraždu maskovanú za samovraždu. Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu spraví Ukrajina všetko preto, aby sa prípad vyšetril.

Vitaľ Šyšov viedol mimovládnu organizáciu Bieloruský dom na Ukrajine. Táto organizácia pomáha občanom Bieloruska, ktorí sa chcú usadiť na Ukrajine, s hľadaním bývania, vybavovaním dokladov a zamestnaním. Pomáha aj Bielorusom, ktorí zo svojej vlasti utekajú pred režimom prezidenta Alexandra Lukašenka.