Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Naša hudba dobýva Európu

Na snímke ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra, ktorá sa stala víťazom 66. ročníka Eurovízie v Turíne v nedeľu 15. mája 2022. Foto: TASR / AP

Členovia skupiny Kalush Orchestra dostali od ukrajinskej vlády špeciálne povolenie vycestovať a zúčastniť sa na Eurovízii, keďže muži v bojovom veku majú zakázané opustiť krajinu.

Kyjev 15. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval hiphopovej skupine Kalush Orchestra, ktorá v noci na nedeľu vybojovala v talianskom Turíne pre Ukrajinu prvenstvo v pesničkovej súťaži Eurovízia.

"Naša odvaha ohromuje svet, naša hudba dobýva Európu!" napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Facebook po tom, ako formácia porazila 24 ďalších súťažiacich, informuje tlačová agentúra AFP.

Frontman tejto päťčlennej skupiny Oleh Psiuk po vystúpení vyzval z pódia v angličtine: "Prosím, pomôžte Ukrajine a Mariupolu! Pomôžte Azovstaľu hneď teraz!"

Psiuk neskôr poďakoval každému, kto na súťaži hlasoval za jeho Rusmi okupovanú vlasť. "Toto víťazstvo je pre Ukrajinu veľmi dôležité, najmä v tomto roku. Ďakujeme vám z celého srdca. Sláva Ukrajine!" povedal Psiuk novinárom.

Členovia skupiny Kalush Orchestra dostali od ukrajinskej vlády špeciálne povolenie vycestovať a zúčastniť sa na Eurovízii, keďže muži v bojovom veku majú zakázané opustiť krajinu. Ich povolenie vyprší už o dva dni.

Psiuk si podľa vlastných slov nie je celkom istý, čo jeho kapelu čaká, keďže na Ukrajine zúri vojna. "Ako všetci Ukrajinci aj my sme pripravení bojovať až do konca," uviedol.