Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj navštívil frontové mesto Avdijivka pri Donecku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Avdijivke 29. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Zároveň zverejnil aj video, na ktorom vidno, ako Zelenskyj pred značkou s nápisom Avdijivka udeľuje vyznamenania vojakom.

Kyjev 29. decembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok oznámil, že navštívil mesto Avdijivka ležiace na frontovej línii v Donbase, o ktorého obkľúčenie sa v súčasnosti pokúšajú ruské sily. Informuje o tom agentúra AFP.

"Avdijivka, navštívil som pozície 110. mechanizovanej brigády," napísal ukrajinský prezident na sieti Telegram. Zároveň zverejnil aj video, na ktorom vidno, ako Zelenskyj pred značkou s nápisom Avdijivka udeľuje vyznamenania vojakom.

Avdijivka, ktorá sa nachádza zhruba 20 kilometrov severne od Ruskom ovládanej oblastnej metropoly Doneck, podľa prezidenta momentálne patrí medzi "najnáročnejšie úseky frontu".

Zelenskyj vo svojom príspevku zároveň poďakoval všetkým príslušníkom armády, ktorí bojujú v prvej línii. Ukrajina tento rok prestála len vďaka svojím vojakom, uviedol prezident, ktorý od začiatku invázie podnikol už niekoľko návštev na frontovej línií. V septembri sa napríklad stretol s vojakmi neďaleko Bachmutu v Doneckej oblasti.

Ruské sily sa pokúšajú Avdijivku dobiť už od začiatku invázie; už v predchádzajúcich rokoch oň Ukrajinci zvádzali boje s Ruskom podporovanými separatistami. Ruské operácie zamerané na obkľúčenie mesta sa zintenzívnili v októbri tohto roku a v súčasnosti tam prebiehajú ťažké boje. Ukrajinská armáda priznáva, že situácia tam pre ňu nevyzerá priaznivo.

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj 26. decembra pripustil, že ruská armáda by mohla dobyť Avdijivku do "dvoch až troch mesiacov". V tomto priemyselnom meste žilo pred vojnou zhruba 30.000 obyvateľov, väčšina z nich však po vypuknutí bojov utiekla.