Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj navštívil nedávno oslobodené mesto Izium na východe Ukrajiny

Ukrajinská vlajka veje pred radnicou v ukrajinskom meste Izium v Charkovskej oblasti 13. septembra 2022. Foto: TASR/AP

AP približuje, že vojna zničila väčšinu Iziumu, pričom mnohé obytné budovy majú diery po delostreleckých útokoch. V jednej z bytoviek sa napríklad zrútila celá prostredná časť.

Izium 14. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v stredu mesto Izium na východe štátu, ktoré ukrajinské sily nedávno oslobodili spod ruskej okupácie. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

Zelenskyj sa stretol s vojakmi, ktorým sa poďakoval za ich úsilie pri opätovnom dobývaní zabratého územia. Pred budovou vypálenej radnice bola vztýčená ukrajinská vlajka.

Ruské sily sa stiahli zo zničeného mesta Izium v Charkovskej oblasti minulý týždeň. Ukrajinským silám sa v rámci protiofenzívy na východe podarilo v priebehu niekoľkých dní dosiahnuť značný pokrok a znova získať mnohé tamojšie mestá a dediny vrátane Kupjanska či Balaklije.

AP približuje, že vojna zničila väčšinu Iziumu, pričom mnohé obytné budovy majú diery po delostreleckých útokoch. V jednej z bytoviek sa napríklad zrútila celá prostredná časť.

"Tento pohľad je veľmi šokujúci, avšak pre mňa šokujúci nie je," povedal Zelenskyj novinárom v krátkom vyjadrení. Vysvetlil, že na podobné scény si už zvykol z viacerých miest, odkiaľ sa stiahli ruskí vojaci.

Buča, Boroďanka, Irpiň a ďalšie predmestia Kyjeva sa stali symbolom ruských zločinov po tom, čo tam po stiahnutí sa ruských vojakov koncom marca a začiatkom apríla v uliciach i v masových hroboch našli stovky tiel zabitých civilistov, pričom mnohí z nich mali na telách známky mučenia.