Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj navštívil Sloviansk neďaleko frontovej línie v Donbase

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) pózuje s ukrajinskými vojačkami počas jeho návštevy v meste Slavjansk, v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 6. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Zelenskyj navštívil v ostatnom čase viacero oblastí ležiacich na frontovej línii bojov, vrátane mesta Cherson na juhu Ukrajiny.

Kyjev 6. decembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok Doneckú oblasť, pričom sa zastavil aj v meste Sloviansk ležiacom neďaleko Bachmutu, ktorý sa už niekoľko mesiacov pokúšajú dobyť ruské sily. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP odvolávajúcej sa na vyjadrenie Zelenského kancelárie.

Zelenskyj sa objavil vo videu - zverejnenom na sociálnych sieťach - v zimnej bunde stojac pri obrovskom modro-žltom nápise mesta Sloviansk, pričom si uctil minútou ticha pamiatku padlých ukrajinských vojakov.

"Z celého srdca vám blahoželám k tomuto veľkému sviatku, (utorkovému ukrajinskému) dňu ozbrojených síl," povedal prezident v Sloviansku.

Vyjadril pritom presvedčenie, že sa takto v budúcnosti stretne s ukrajinskými vojakmi a občanmi aj v Donecku, Luhansku a na Kryme, keď sa tieto Ruskom okupované územia Ukrajiny podarí raz oslobodiť.

Zelenskyj navštívil v ostatnom čase viacero oblastí ležiacich na frontovej línii bojov, vrátane mesta Cherson na juhu Ukrajiny, ktoré nedávno opätovne obsadili ukrajinské sily.

Mesto Sloviansk, ktoré mali ešte v roku 2014 krátko pod kontrolou proruské sily, leží približne 45 kilometrov severne od Bachmutu, do ktorého sa ťažisko ruskej ofenzívy presunulo po strate Chersonu.