Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Nebudeme čakať na zázrak, pretože si ho vytvárame sami

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo Washingtone 21. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Ako v noci na nedeľu informovala agentúra DPA, vo videu, ktoré bolo na sociálnych sieťach zverejnené na Štedrý deň, Zelenskyj stojí v tme na ulici s vianočným stromčekom a osvetlenej len pár svetlami.

Kyjev 25. decembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu v emotívnom vianočnom posolstve vyzval obyvateľov Ukrajiny, ktorí sú nútení znášať útrapy vojny rozpútanej Ruskom, aby boli odvážni a vytrvali.

"Veríme, že slzy vystrieda radosť, že po zúfalstve príde nádej a že smrť bude porazená životom," povedal Zelenskyj.

Ako v noci na nedeľu informovala agentúra DPA, vo videu, ktoré bolo na sociálnych sieťach zverejnené na Štedrý deň, Zelenskyj stojí v tme na ulici s vianočným stromčekom a osvetlenej len pár svetlami.

Vo svojom vianočnom príhovore Zelenskyj pripomenul zlomové okamihy vojny - obranu oceliarní Azovstaľ v stále okupovanom prístavnom meste Mariupol či obsadenie miest pri Kyjeve ruskými jednotkami, stiahnutie ruských jednotiek z Hadieho ostrova alebo úspechy protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl, keď oslobodili mestá Izium či Cherson.

V príhovore Zelenskyj spomenul aj Ukrajincov, ktorí sa pred vojnou uchýlili do zahraničia alebo musia stráviť Vianoce v ruskom zajatí. Prisľúbil, že "všetkým ukrajinským ženám a mužom vrátime ich slobodu."

Zelenskyj priznal, že po útokoch ruskej armády na energetickú infraštruktúru Ukrajiny ulice a domy tento rok možno nebudú svietiť tak jasne ako zvyčajne, ale zdôraznil, že "žiadny ruský dron ani raketa nedokázali zlomiť ducha Vianoc."

"Aj v úplnej tme sa nájdeme, aby sme sa pevne objali. A ak nebude kúrenie, zahrejeme sa pevným objatím," vyhlásil Zelenskyj.

"Sviatky oslávime! Ako vždy. Budeme sa usmievať a radovať sa. Ako vždy. Je tu len jeden rozdiel: nebudeme čakať na zázrak, pretože si ho vytvárame sami," dodal ukrajinský prezident podľa britskej stanice BBC.

DPA pripomenula, že na Ukrajine sa Božie narodenie slávi nielen 25. decembra, ale aj 7. januára, keď si ho pripomínajú pravoslávni kresťania.

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že pre vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine čoraz viac ľudí na Ukrajine slávi kresťanské sviatky v rovnaké dni ako veriaci západných cirkví.