Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Nedostali sme dosť zbraní na odblokovanie Mariupola

Na videosnímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Prezident tiež informoval, že ukrajinské veľké a malé mestá boli počas dva a pol-mesačnej invázie zasiahnuté 2250 raketami.

Valletta 10. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v utorok v prejave maltským zákonodarcom, že Ukrajina napriek prosbám nedostala také množstvo zbraní, aké by potrebovala na odblokovanie obkľúčenia Mariupola a na oslobodenie tohto mesta od ruských síl. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

"Obrancovia stále kladú odpor v oceliarňach Azovstaľ (v Mariupole). Využívame všetky možné diplomatické nástroje na ich záchranu, ale Rusko nepripúšťa žiadne navrhované možnosti. Požiadali sme našich partnerov o poskytnutie zbraní, aby sme odblokovali Mariupol a zachránili civilistov a vojakov," povedal Zelenskyj, ktorý sa s maltskými zákonodarcami spojil prostredníctvom videokonferencie. Ukrajinský prezident dodal, že potrebné množstvo zbraní Ukrajine nebolo dodané.

Zelenskyj tiež informoval, že ukrajinské veľké a malé mestá boli počas dva a pol-mesačnej invázie zasiahnuté 2250 raketami. "Bombardovanie neprestáva, ani počas dňa, ani počas noci," povedal.

Prezident ďalej povedal, že ruská blokáda prístavov na pobreží Čierneho a Azovského mora znamená, že Ukrajina nemôže vyvážať obilie a slnečnice, čo vyvolá krízu na svetovom trhu s potravinami.

"Ak nebudeme môcť vyvážať pšenicu, jačmeň, slnečnice, slnečnicový olej, potom to znamená, že ľudia v severnej Afrike a v Ázii budú mať nedostatok potravín a ceny pôjdu hore," uviedol Zelenskyj. "Neskôr bude nasledovať nový chaos a nová migračná kríza a myslím si, že vy už pociťujete takúto krízu z oblastí susediacich s Maltou," upozornil ukrajinský prezident.