Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj nominoval na post generálneho prokurátora Andrija Kostina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Tento post doposiaľ zastávala Iryna Venediktovová, ktorú Zelenskyj v polovici júla suspendoval spolu s riaditeľom Bezpečnostnej služby (SBU) Ivanom Bakanovom.

Kyjev 27. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nominoval v stredu na post generálneho prokurátora poslanca Andrija Kostina z vlastnej politickej strany Sluha národa. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Zelenskyj predložil parlamentu oficiálnu žiadosť, aby hlasovaním potvrdil vymenovanie Kostina do funkcie generálneho prokurátora. Termín hlasovania bezprostredne nebol známy.

Tento post doposiaľ zastávala Iryna Venediktovová, ktorú Zelenskyj v polovici júla suspendoval spolu s riaditeľom Bezpečnostnej služby (SBU) Ivanom Bakanovom. Ako dôvod uviedol, že mnoho zamestnancov ich úradov kolaboruje s Rusmi.

Odvolanie Venediktovovej a Bakanova potvrdil ukrajinský parlament minulý týždeň. Predseda vládnej parlamentnej strany Sluha národa Davyd Arachamija po hlasovaní povedal, že Venediktovová "zostáva v tíme", a naznačil, že by mala dostať diplomatickú funkciu.