Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Normandský formát by mal rokovať o konflikte na Ukrajine

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Na summite lídrov štyroch krajín (Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny) sme pripravení urobiť nevyhnutné rozhodnutia , uviedol Zelenskyj.

Kyjev 11. januára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v utorok na usporiadanie medzinárodného summitu v normandskom formáte, na ktorom by sa malo rokovať o ukončení konfliktu na Ukrajine, informovala agentúra AFP.

"Nastal čas, aby sme sa vecne dohodli na ukončení konfliktu. Na summite lídrov štyroch krajín (Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny) sme pripravení urobiť nevyhnutné rozhodnutia ," uviedol Zelenskyj vo vyhlásení, ktoré súviselo s jeho pondelkovým stretnutím s európskymi diplomatmi.

Ukrajinský prezident vo vyhlásení nešpecifikoval, o aké "rozhodnutia" by malo ísť, avšak uviedol, že počas pondelkových rokovaní s európskymi diplomatmi bola diskusia aj krokoch, ktorých cieľom je "deeskalácia" napätia na rusko-ukrajinských hraniciach.

Zelenskyj sa prvýkrát stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v roku 2019 na mierových rokovaniach v Paríži, na ktorých sa zúčastnili aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a vtedajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tieto rokovania však zlyhali a konflikt na Ukrajine medzi proruskými separatistami a vládnymi jednotkami, ktorý vypukol v roku 2014 krátko po ruskej anexii Krymu, sa nepodarilo ukončiť. Ukrajina odvtedy opakovane vyzýva na obnovu rokovaní v normandskom formáte a navrhuje aj stretnutie Zelenského s Putinom. Moskva však tieto návrhy rázne odmieta, píše AFP.

Situácia okolo Ukrajiny sa v posledných mesiacoch zhoršuje, pričom Západ obviňuje Rusko z toho, že na hraniciach s Ukrajinou zhromažďuje vojská a plánuje inváziu na Ukrajinu. Moskva však tvrdí, že vojská na západe Ruska sa nachádzajú z dôvodu ochrany pred Severoatlantickou alianciou, pričom žiada bezpečnostné záruky od USA a ich spojencov.

V tejto súvislosti sa v pondelok v Ženeve konali rokovania medzi ruskými a americkými diplomatmi, ktoré však neboli prelomové. Nasledovať bude v stredu zasadnutie Rady NATO-Rusko v Bruseli.