Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Obnova Ukrajiny je úloha všetkých

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predniesol prejav prostredníctvom videokonferencie počas Konferencie o obnove Ukrajiny URC v pondelok 4. júla 2022 vo švajčiarskom Lugane. Foto: TASR/AP

Obnova Ukrajiny nie je lokálnou úlohou jedného národa. Je to spoločná úloha celého demokratického sveta, zdôraznil Zelenskyj.

Lugano 4. júla (TASR) - Povojnová obnova Ukrajiny je "spoločnou úlohou celého demokratického sveta", pretože prispeje k svetovému mieru. V pondelok to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane. Rekonštrukcia Ukrajiny má pritom stáť trištvrte bilióna dolárov, povedal na tej istej konferencii ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Rekonštrukcia Ukrajiny je najväčším príspevkom k podpore svetového mieru," vyhlásil Zelenskyj prostredníctvom videoodkazu.

Dvojdňová medzinárodná konferencia v Lugane bola plánovaná dlho pred vypuknutím vojny na Ukrajine, pôvodne sa na nej malo rokovať o reformách. Účastníci sa teraz budú snažiť načrtnúť princípy a priority procesu obnovy, ktorý sa má začať ešte počas trvania vojny. Na konferencii je prítomná aj 100-členná ukrajinská delegácia vrátane premiéra Šmyhala.

Zelenskyj vo svojom príhovore povedal, že obnova Ukrajiny je "najambicióznejším projektom našej doby".

"Obnova Ukrajiny nie je lokálnou úlohou jedného národa. Je to spoločná úloha celého demokratického sveta," zdôraznil.

Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis, ktorý je spoluhostiteľom tejto konferencie, pripomenul dôležitosť podpory Ukrajiny "v tejto dobe hrôzy, svojvoľného ničenia a smútku". Ukrajine je podľa jeho slov nevyhnutné "poskytnúť perspektívu návratu k životu v mieri a k svetlej budúcnosti".

Účasť na tomto podujatí prisľúbila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, český premiér Petr Fiala a predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki.

"Vieme, že ich boj je tiež naším bojom. Preto v týchto dňoch pomáhame Ukrajine, aby v tejto vojne zvíťazila," povedala von der Leyenová.