Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Obnoviť bezpečnosť v ZAE nie je možné, kým ju ovláda Rusko

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (v strede vľavo) sa počas návštevy Záporožia na Ukrajine v pondelok 27. marca 2023 stretáva Rafaelom Grossim (vpravo). Foto: TASR/AP

Podľa Zelenského zamestnanci v ZAE sú pod "neustálym tlakom", a dodal, že Rusi nedodržiavajú bezpečnostné predpisy a zasahujú do fungovania elektrárne.

Kyjev 27. marca (TASR) - Obnoviť bezpečnosť v Záporožskej atómovej elektrárni (ZAE) na juhu Ukrajiny nie je možné, kým ju má pod kontrolou Rusko. V pondelok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj šéfovi Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafaelovi Grossimu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Zelenskyj a Grossi sa stretli v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti ešte pred ZAE. Grossi tam má ísť tento týždeň a bude to už jeho druhá návšteva v ZAE od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Najväčšiu atómovú elektráreň v Európe obsadilo Rusko pred rokom. Pracujú tam ukrajinskí zamestnanci a v súčasnosti sú v nej aj medzinárodní experti MAAE.

"Bez okamžitého stiahnutia ruských vojakov a ruského personálu zo Záporožskej atómovej elektrárne a z priľahlého územia sú všetky iniciatívy na obnovenie bezpečia odsúdené na neúspech," povedal Zelenskyj Grossimu.

Stretli sa pri vodnej elektrárni na rieke Dneper, ktorú poškodili ruské útoky.

Podľa Zelenského zamestnanci v ZAE sú pod "neustálym tlakom", a dodal, že Rusi nedodržiavajú bezpečnostné predpisy a zasahujú do fungovania elektrárne.

Šéf MAAE predtým v pondelok v tvíte napísal: "Dnes som sa v meste Záporožie stretol so Zelenským a mali sme cenný rozhovor o ochrane Záporožskej atómovej elektrárne a jej zamestnancov. Znovu som vyjadril našu plnú podporu jadrovým zariadeniam na Ukrajine."