Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Začala sa nová kapitola dejín EÚ a Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si prezerá zničené budovy počas návštevy Mykolajivskej oblasti v sobotu 18. júna 2022. Foto: TASR/AP

Už nie sme len blízko, už sme spolu, povedal Zelenskyj v príhovore k členom ukrajinskému parlamentu.

Kyjev 1. júla (TASR) - Ukrajina a Európska únia začínajú novú kapitolu svojej spoločnej histórie po tom, ako Brusel nedávno oficiálne prijal kandidatúru Ukrajiny na vstup do tohto 27-členného bloku. Vyhlásil to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

"Začala sa nová kapitola dejín EÚ a Ukrajiny. Už nie sme len blízko, už sme spolu," povedal Zelenskyj v príhovore k členom ukrajinskému parlamentu. Dodal, že je preňho "veľkou cťou a zodpovednosťou" pracovať na realizácii "túžob krajiny".

"Na získanie štatútu kandidáta nám stačilo 115 dní a naša cesta k členstvu by nemala trvať desaťročia. Túto cestu by sme mali prejsť rýchlo. Ukrajina bojuje za to, aby si zvolila svoje hodnoty, aby bola v európskej rodine," povedal Zelenskyj.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová prostredníctvom videolinky povedala ukrajinskému parlamentu, že členstvo Ukrajiny v EÚ je "na dosah", ale zákonodarný zbor zároveň vyzvala, aby pokračoval v protikorupčných reformách.

Po ich prejavoch bola do budovy ukrajinského parlamentu prinesená vlajka EÚ a umiestnená vedľa ukrajinskej vlajky.

Ukrajina požiadala o členstvo v EÚ len päť dní po ruskej vojenskej invázii z 24. februára a 27-členný blok jej kandidatúru prijal 23. júna, čím jej vyjadril silnú politickú podporu.

Tento prístupový proces však môže trvať mnoho rokov; kandidatúra Turecka a niekoľkých krajín západného Balkánu bola pozastavená, keďže západné vlády trvajú na prísnych hospodárskych a právnych kritériách, zhodnocuje AFP.