Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj odmietol tvrdenia, že Ukrajina pre Rusko predstavuje hrozbu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas televízneho prejavu k národu v Kyjeve v utorok 22. februára 2022. Foto: TASR/AP

Ruský prezident v pondelok tieto regióny - Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) - vyhlásil za nezávislé štáty a nariadil vyslanie vojsk do týchto oblastí.

Kyjev 24. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na štvrtok odmietol tvrdenia Moskvy, že jeho krajina predstavuje pre Rusko hrozbu. Zároveň upozornil, že ruská invázia na Ukrajinu by si vyžiadala desaťtisíce životov. TASR o tom informuje na základe správ, ktoré zverejnili agentúry AP, AFP a DPA.

Ruská invázia by podľa Zelenského slov "mohla byť začiatok veľkej vojny na európskom kontinente", píše DPA. "Chcú Rusi vojnu? Odpoveď závisí od vás, občania Ruskej federácie," povedal v Ruštine ukrajinský prezident.

Ukrajinci a ukrajinská vláda podľa Zelenského chcú mier. "Ak sa však staneme terčom útoku, ak budeme čeliť pokusu vziať nám našu krajinu, naše životy a životy našich detí, budeme sa brániť," povedal Zelenskyj, ktorého vyjadrenia sprostredkovala AP.

Kremeľ v stredu oznámil, že lídri dvoch separatistických regiónov vo východnej časti Ukrajiny ruského prezidenta Vladimira Putina žiadajú o "pomoc" s "odrazením agresie" zo strany ukrajinskej armády.

Ruský prezident v pondelok tieto regióny - Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) - vyhlásil za nezávislé štáty a nariadil vyslanie vojsk do týchto oblastí.

Zelenskyj sa podľa svojich slov pokúšal telefonicky spojiť s prezidentom Putinom. Takisto dodal, že Rusko má v súčasnosti v blízkosti Ukrajinských hraníc takmer 200.000 vojakov, píše AFP.