Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj odvolal veliteľku zdravotníckych síl ukrajinskej armády

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a britský minister zahraničných vecí David Cameron počas stretnutia v Kyjeve 16. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Ostačšenkovú vymenovali za veliteľku zdravotníckych síl armády v roku 2021, rok pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu.

Kyjev 20. novembra (TASR) — Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu odvolal generálmajorku Teťjanu Ostaščenkovú z funkcie veliteľky zdravotníckych síl ukrajinskej armády. Bola prvou ženou, ktorá túto pozíciu zastávala. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

"Úroveň zdravotníckej podpory našej armády sa musí zásadne zmeniť," uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom príhovore. Dodal, že Ostaščenkovú vo funkcii nahradí Anatolij Kazmirčuk, ktorý doteraz pôsobil ako riaditeľ vojenskej nemocnice v Kyjeve.

Ostačšenkovú vymenovali za veliteľku zdravotníckych síl armády v roku 2021, rok pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu.

DPA uviedla, že na jej prácu sa v posledných mesiacoch sťažovalo čoraz viac armádnych lekárov a zdravotníkov. Približne pred týždňom internetový portál Ukrajinska pravda informoval, že ukrajinský minister obrany Rustem Umerov chce požiadať o jej odvolanie.