Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj opäť žiada moderné systémy protiraketovej obrany

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj čaká na lídrov Francúzska, Nemecka, Talianska a Rumunska v Kyjeve vo štvrtok 16. júna 2022. Foto: TASR/AP

Zelenskyj však vyhlásil, že v konaní "teroristov" - ruských vojakov - netreba hľadať logiku.

Kyjev 6. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videoposolstve zverejnenom v noci na stredu zopakoval svoju výzvu na ďalšie dodávky zbraní zo Západu. Zdôraznil najmä nutnosť dodávok moderných systémov protiraketovej obrany potrebných na obranu ukrajinských miest, informovala agentúra DPA.

Zaistiť tento rok bezpečnosť pre Ukrajincov a ich ochranu pred raketovými útokmi označil Zelenskyj za hlavnú úlohu štátu a jeho úradov.

Poznamenal pri tom, že splnenie tejto úlohy závisí nielen od ukrajinských inštitúcií, ale od pochopenia základných potrieb Ukrajiny jej partnermi.

Informoval, že v noci na 5. júla boli takmer na celom území Ukrajiny vyhlásené letecké poplachy. Pripomenul, že v hlavnom meste a v niektorých regiónoch už nejaký čas poplachy neboli. Niektorí ľudia podľa Zelenského "dokonca pociťovali zvláštnu úzkosť" kvôli tomuto "nezvyčajnému tichu" a mali pocit, akoby "okupanti niečo chystali".

Zelenskyj však vyhlásil, že v konaní "teroristov" - ruských vojakov - netreba hľadať logiku.

"Ruská armáda si nerobí žiadne prestávky. Má jedinú úlohu – brať ľuďom životy a zastrašovať ľudí, aby sa aj pár dní bez leteckého poplachu cítili ako súčasť teroru," vyhlásil.

Zelenskyj zdôraznil, že ukrajinské vedenie nepoľavuje vo svojich diplomatických aktivitách, ktorých cieľom je získať pre Ukrajinu moderné a postačujúce protiraketové systémy.

Uviedol súčasne, že ukrajinské vedenie veľmi aktívne pracuje na tom, aby všetci partneri v Európe aj na iných kontinentoch rozumeli ukrajinskej vízii bezpečnostných záruk.