Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Orbán nemá dôvod blokovať členstvo Ukrajiny v EÚ

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) odpovedá na otázky novinárov počas stretnutia v nórskej metropole Oslo v stredu 13. decembra 2023. Foto: TASR - AP

Predseda maďarskej vlády v stredu opätovne varoval pred rýchlym prijatím Ukrajiny do Európskej únie.

Oslo 13. decembra (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán nemá dôvod blokovať členstvo Ukrajiny v Európskej únii, uviedol v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Požiadal som ho, aby mi uviedol jeden dôvod. Nie tri, nie päť ani 10. Uveďte mi jeden dôvod," pripomenul svoju komunikáciu s Orbánom, pričom čaká na odpoveď. Povedal to reportérom v nórskom Osle, kde sa stretol s lídrami severských krajín.

Lídri EÚ chcú na summite, ktorý sa začne vo štvrtok, schváliť dve kľúčové podporné opatrenia pre Kyjev: finančný balík vo výške 50 miliárd eur na pomoc Ukrajine počas štyroch rokov a začatie prístupových rokovaní. Orbán zatiaľ blokuje oba kroky, čo europoslanci označili za "vydieranie".

Predseda maďarskej vlády v stredu opätovne varoval pred rýchlym prijatím Ukrajiny do Európskej únie. Inštitúcie EÚ podľa neho musia dodržiavať svoje vlastné pravidlá. "Ak európske inštitúcie nebudú tieto pravidlá brať vážne, Únia jednoducho prestane existovať," uviedol Orbán.