Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj označil lídrov, ktorí sa snažia byť neutrálni, za populistov

Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident sa takto vyjadril v príhovore pred výborom mexických zákonodarcov.

Mexiko 21. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil vo štvrtok svetových lídrov, ktorí v súvislosti s inváziou na Ukrajinu zaujali neutrálny postoj, za populistov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

"Sú lídri, ktorí ani raz nenavštívili Ukrajinu a nevideli, čo priniesla ruská agresia a prečo je dôležité obraňovať životy," uviedol Zelenskyj. Dodal, že takýmto lídrom ide "len o určitý druh populizmu".

Ukrajinský prezident sa takto vyjadril v príhovore pred výborom mexických zákonodarcov, pričom podľa AP odkazoval na politikov, akým je napríklad brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Brazílsky líder totiž odmieta Ukrajine poskytnúť zbrane a zdá sa, že vinu pripisuje obom stranám konfliktu. Okrem toho vyzval aj na založenie skupiny krajín zahrňujúcich Brazíliou a Čínu, ktorá by sprostredkovala mier na Ukrajine.

Mexiko, na ktorého čele stojí prezident Andrés Manuel López Obrador, zase odsúdilo inváziu, no odmietlo uvaliť na Rusko ekonomické sankcie. López Obrador tiež v roku 2022 označil politiku organizácie NATO zameranú na pomoc Ukrajine za nemorálnu a odsúdil ju. Podľa neho možno túto politiku prirovnať k tvrdeniu: "Ja dodám zbrane, vy dodáte smrť".

Ukrajinský prezident okrem toho kritizoval aj veľké nadnárodné spoločnosti, ktoré obchodujú s Ruskom. "Svet je nanešťastie plný pokrytectva," povedal.

Po svojom príhovore zožal Zelenskyj stating ovation od mexických parlamentných poslancov zo Skupiny mexicko-ukrajinského priateľstva, z ktorých väčšina pochádza z opozičných strán.