Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj označil ruské prímerie za neúspešné

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Kremeľ vo štvrtok oznámil, že Putin nariadil jednostranne zastaviť paľbu od piatkového poludnia do sobotňajšej polnoci.

Kyjev 8. januára (TASR) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil jednostranné prímerie, ktoré ruský prezident Vladimir Putin oznámil počas pravoslávnych Vianoc, za neúspešné. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA, od ktorej TASR správu prevzala.

"Svet sa mohol opäť presvedčiť, aké nepravdivé sú vyhlásenia z Moskvy na každej úrovni," povedal Zelenskyj v sobotňajšom večernom videopríhovore.

"Hovorili niečo o údajnom prímerí, ale ruské strely opäť zasiahli Bachmut a ďalšie ukrajinské pozície," citovala ukrajinského prezidenta DPA. O pokračujúcich ruských útokoch tankami, delostrelectvom a raketami hovoril aj ukrajinský generálny štáb.

Krátko po ukončení prímeria ohláseného Moskvou v sobotu o polnoci miestneho času (22.00 h SEČ) okrem toho hlásili výbuchy vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti. Podľa prvých informácií si vyžiadali jednu obeť.

Letecký poplach vyhlásili takmer okamžite po polnoci aj v Poltavskej, Dnepropetrovskej, Záporožskej a Luhanskej oblasti i na Ruskom anektovanom Kryme.

Podľa ukrajinských predstaviteľov zomreli pri ruskom ostreľovaní počas vianočných dní v meste Bachmut v Doneckej oblasti dvaja civilisti.

Kremeľ vo štvrtok oznámil, že Putin nariadil jednostranne zastaviť paľbu od piatkového poludnia do sobotňajšej polnoci. Ako dôvod uviedol Vianoce, ktoré pravoslávni veriaci slávili v týchto dňoch. Kyjev krok Ruska odmietol ako pokrytecký a mnohí zahraniční pozorovatelia hovorili o propagandistickom geste, píše DPA.

Ešte počas platnosti prímeria Moskva v sobotu popoludní priznala, že opätuje ukrajinské útoky. Podľa hovorcu ruského ministerstva obrany k tomu došlo v Doneckej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. Bez ohľadu na to hovorca vyhlásil, že Rusko vlastné prímeria dodržiavalo.