Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj po dronových útokoch na Kyjev ocenil protivzdušnú obranu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v japonskom meste Hirošima 21. mája 2023. Foto: TASR/AP

Denník The Guardian píše, že Zelenskyj žiada ukrajinský parlament, aby schválil sankcie voči Iránu v súvislosti s jeho dodávkami dronov a vojenského vybavenia Rusku.

Kyjev 28. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu ocenil sily protivzdušnej obrany a záchranárske služby po tom, čo Kyjev počas noci odolal najväčšiemu dronovému útoku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zelenskyj príslušníkom ukrajinských síl povedal že sa snažia "zničiť nepriateľské rakety, lietadlá, vrtuľníky a drony". "Vždy, keď zostrelíte nepriateľské drony a rakety, zachránite životy... ste hrdinovia!" uviedol a poďakoval sa tiež záchranárom.

Ukrajinské vzdušné sily v príspevku na sociálnej sieti Telegram vyhlásili, že sa im podarilo zostreliť 52 z celkových 54 dronov Šáhid iránskej výroby. Dodali, že ruská armáda dronmi útočila najmä na vojenskú a kritickú infraštruktúru v Kyjeve a ďalších centrálnych regiónoch Ukrajiny.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko zároveň potvrdil, že pri útoku prišiel o život jeden civilista – 41-ročný muž a jedna žena utrpela zranenia.

Denník The Guardian píše, že Zelenskyj žiada ukrajinský parlament, aby schválil sankcie voči Iránu v súvislosti s jeho dodávkami dronov a vojenského vybavenia Rusku. Tieto sankčné opatrenia by mali trvať 50 rokov a znamenali by úplný zákaz obchodovania s Iránom, investícií a transferu technológií, uviedol denník The Kyiv Independent.

Kedy by mali poslanci o sankciách voči Teheránu hlasovať, stanovené nebolo.