Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj po nových náletoch: Ukrajina neodpustí Rusku jeho útoky

Na archívnej snímke zo 6. marca 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára prostredníctvom videa z Kyjeva počas jedenásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Rusko v sobotu odpálilo na Ukrajinu viac ako 20 rakiet, z nich 12 podľa ukrajinskej armády zostrelila protivzdušná obrana.

Kyjev 31. decembra (TASR) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyhlásil, že jeho krajina neodpustí Rusku jeho agresiu. Vyjadril sa po tom, ako Moskva krátko pred Novým rokom podnikla ďalšiu sériu raketových útokov. Informácie TASR prevzala od agentúr AFP a Reuters a televízie CNN.

"Niekoľko vĺn raketových útokov na Silvestra. Rakety proti ľuďom... Nikto na svete vám to neodpustí. Ukrajina neodpustí," uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach.

Rusko v sobotu odpálilo na Ukrajinu viac ako 20 rakiet, z nich 12 podľa ukrajinskej armády zostrelila protivzdušná obrana. Pri útokoch zahynul najmenej jeden človek v Kyjeve a desiatky ľudí utrpeli zranenia.

"Tentoraz je hromadný raketový útok Ruska úmyselne zameraný na obytné oblasti, vôbec nie na našu energetickú infraštruktúru," uviedol v tvíte ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. "Vojnový zločinec Putin 'oslavuje' Nový rok zabíjaním ľudí," dodal a zopakoval výzvu, aby Rusko zbavili stáleho členstva v Bezpečnostnej rade OSN.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil, že bez elektriny je vzhľadom na núdzové odstávky 30 percent odberateľov v hlavnom meste. Obyvatelia však majú vodu a funguje vykurovanie.

Na Ukrajine zostávajú aj počas nadchádzajúcej noci v platnosti zákazy vychádzania od 19.00 h do polnoci, oslavy príchodu nového roka na verejných priestranstvách tak nie sú možné.

Predstavitelia viacerých ukrajinských oblastí na sociálnych sieťach vyzvali obyvateľov, aby na Silvestra tieto opatrenia dodržiavali. Niektorí upozornili, že v noci v uliciach miest posilnia počty policajtov.