Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj po útoku na pôrodnicu: Rusko sa bude zodpovedať za teror

Ukrajinskí hasiči zasahujú po nočnom raketovom útoku na dvojpodlažnú budovu pôrodnice v meste Viľňansk v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny v stredu 23. novembra 2022. Foto: TASR/AP

V noci na 23. novembra v meste Viľňansk v Záporožskej oblasti bola pri ruskom raketovom útoku na miestnu nemocnicu zničená dvojpodlažná budova pôrodnice.

Kyjev 23. novembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu po útoku na pôrodnicu v Záporožskej oblasti obvinil Rusko, že na Ukrajinu prinieslo "teror a vraždenie," za ktoré sa bude musieť zodpovedať. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Nepriateľ sa opäť rozhodol terorom a vraždením dosiahnuť to, čo nedokázal dosiahnuť za deväť mesiacov (bojov na Ukrajine) a čo ani nebude môcť dosiahnuť," uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach. "Namiesto toho sa bude len zodpovedať za všetko zlo, ktoré priniesol do našej krajiny," dodal.

V noci na 23. novembra v meste Viľňansk v Záporožskej oblasti bola pri ruskom raketovom útoku na miestnu nemocnicu zničená dvojpodlažná budova pôrodnice. Útok si vyžiadal život novonarodeného dieťaťa. V budove sa v čase útoku nachádzala žena s novorodencom a lekár. Dieťa zahynulo, lekára a rodičku vyslobodili spod trosiek, spresnili zdroje ukrajinských záchranárov.

Útok i obeť potvrdil aj gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch. "Naše srdcia sú naplnené smútkom - dieťa, ktoré práve prišlo na svet, bolo zabité," napísal na platforme Telegram.

Záporožská oblasť patrí k ukrajinským regiónom, ktoré Moskva anektovala v septembrových "referendách". Cieľom ruských raketových útokov boli aj susedné oblasti Donecká a Dnepropetrovská. V Doneckej oblasti zahynul jeden človek a osem utrpelo zranenia.