Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Po vyplávaní prvej lode s obilím je ešte priskoro na oslavu

Na fotografii ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, uprostred, obklopený veľvyslancami rôznych krajín a predstaviteľmi OSN, počas návštevy prístavu v Čornomorku počas nakladania obilia na tureckú loď, v blízkosti Odesy na Ukrajine, piatok 29. júla 2022. Foto: TASR/AP

Nákladná loď Razoni, ktorá v pondelok vyplávala z Odesy, sa plaví pod vlajkou Sierry Leone, je naložená kukuricou a smeruje do Libanonu.

Kyjev 2. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok upozornil, že v súčasnosti je ešte "príliš skoro" na vyvodzovanie záverov a oslavu po tom, čo z ukrajinského prístavu Odesa vyplávala loď s nákladom ukrajinských obilnín na základe dohody sprostredkovanej Tureckom a OSN. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"V tejto chvíli je ešte priskoro vyvodzovať akékoľvek závery a čokoľvek predpovedať," povedal Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve. "Počkajme a uvidíme, ako bude dohoda fungovať a či bude skutočne zaručená bezpečnosť," dodal.

Päťmesačná blokáda vývozu z vojnou zničenej Ukrajiny – jedného z najväčších svetových exportérov obilia – prispela k prudkému nárastu cien potravín, čo obzvlášť tvrdo zasiahlo najchudobnejšie krajiny sveta, pripomína AFP.

Nákladná loď Razoni, ktorá v pondelok vyplávala z Odesy, sa plaví pod vlajkou Sierry Leone, je naložená kukuricou a smeruje do Libanonu. Podľa tureckého experta na pohyb lodí v Bosporskom prielive a v regióne Yörüka Išika by Razoni mala do ústia Bosporu doraziť v utorok okolo poludnia.

Teraz sa očakáva, že budú nasledovať ďalšie konvoje, ktoré budú rešpektovať námorný koridor a formality zakotvené v dohode. Prelomový pakt podpísali Ukrajina a Rusko minulý mesiac a išlo o prvý významný dohovor medzi bojujúcimi stranami od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu 24. februára.