Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za rozhodnutie dať Ukrajine tanky Abrams

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzdáva úctu obetiam v súvislosti s nehodou vrtuľníka pri meste Brovary počas ich pohrebu v Kyjeve 21. januára 2023. Foto: TASR/AP

"Je to dôležitý krok na ceste k víťazstvu," uviedol Zelenskyj v príspevku na Twitteri.

Kyjev 25. januára (TASR) — Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu poďakoval šéfovi Bieleho domu Joeovi Bidenovi za rozhodnutie poslať Ukrajine 31 tankov typu Abrams M1. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Je to dôležitý krok na ceste k víťazstvu," uviedol Zelenskyj v príspevku na Twitteri.

Bidenovo rozhodnutie ocenil aj vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak, podľa ktorého bola streda "jedným z tých dní, ktoré rozhodnú o našom budúcom víťazstve". Poďakoval zároveň aj Kongresu USA a americkému ľudu. "Nikdy na to nezabudneme... Prichádzajú úžasné časy," dodal Jermak.

Biden v stredu v prítomnosti amerického ministra obrany Lloyda Austina a ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena oznámil, že USA Ukrajine dodajú 31 tankov typu Abrams M1 a vycvičia aj ich ukrajinské posádky.

Podobný krok v stredu ohlásilo po niekoľkotýždňovom tlaku zo strany spojencov aj Nemecko, ktoré dodá Ukrajine tanky Leopard 2 a takisto povolilo ich dodávky tretím krajinám. Berlín dodá Ukrajine zo svojich zásob 14 tankov Leopard 2.