Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj poďakoval USA za nový balík vojenskej pomoci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

USA dodajú Kyjevu 90 obrnených bojových vozidiel Stryker, ako aj ďalších 59 bojových vozidiel pechoty Bradley, systémy protivzdušnej obrany Avenger a muníciu, nie však tanky.

Kyjev 20. januára (TASR) — Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok poďakoval Spojeným štátom za rozsiahly nový balík vojenskej pomoci pre Kyjev. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ďakujem prezidentovi USA Joeovi Bidenovi za poskytnutie ďalšieho dôležitého na podporu obrany Ukrajiny v hodnote 2,5 miliardy dolárov," napísal Zelenskyj v angličtine na sociálnej sieti Twitter. Prisľúbená technika predstavuje podľa neho "dôležitú pomoc v našom boji proti agresorovi".

USA dodajú Kyjevu 90 obrnených bojových vozidiel Stryker, ako aj ďalších 59 bojových vozidiel pechoty Bradley, systémy protivzdušnej obrany Avenger a muníciu, nie však tanky. Munícia, ktorá je súčasťou nového balíka, je určená pre mobilné raketové systémy HIMARS, systémy protivzdušnej obrany NASAMS, ako aj pre vozidlá Bradley, uvádza sa vo vyhlásení Pentagónu.

Zelenskyj vo štvrtok večer vyhlásil, že očakáva, že piatkové kľúčové stretnutie spojencov Kyjeva na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku prinesie "zásadné rozhodnutia" ohľadom ďalších dodávok zbraní zo strany Západu.