Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj poďakoval všetkým ukrajinským ženám, ktoré bojujú za vlasť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ľudskoprávne skupiny uvádzajú, že vojna, ktorá prebieha na Ukrajine už vyše roka, uvalila na ukrajinské ženy ďalšiu záťaž - najmä povinnosti týkajúce sa starostlivosti.

Kyjev 8. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) ocenil ukrajinské ženy za to, že prevzali ústrednú úlohu pri obrane svojej krajiny pred ruskou inváziou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Myslím si, že dnes je dôležité poďakovať. Poďakovať všetkým ženám, ktoré pracujú, učia, študujú, zachraňujú, liečia, bojujú - bojujú za Ukrajinu," povedal Zelenskyj v krátkom videu zverejnenom na sociálnej sieti.

Dodal, že je to tiež deň spomienky a poďakovania všetkým ženám, ktoré za Ukrajinu položili svoje životy. "Spolu sme silní. Spolu sme neporaziteľní. Spolu sme slobodní. A spolu určite zvíťazíme," odkázal Zelenskyj.

Ľudskoprávne skupiny uvádzajú, že vojna, ktorá prebieha na Ukrajine už vyše roka, uvalila na ukrajinské ženy ďalšiu záťaž - najmä povinnosti týkajúce sa starostlivosti. V súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine upozornili aj na nárast rodovo podmieneného násilia a obchodovania s ľuďmi, píše AFP.