Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj podpísal výnos uvaľujúci sankcie na viaceré ruské celebrity

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Na zozname sankcionovaných sú aj traja ukrajinskí štátni príslušníci: televízna moderátorka Žanna Badojevová, futbalista Anatolij Tymoščuk a speváčka Lolita Miľavská.

Kyjev 7. januára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v sobotu výnos, ktorý uvaľuje sankcie na 119 jednotlivcov - vrátane mnohých ruských celebrít - za ich podporu vojny na Ukrajine. Oznámila to Zelenského kancelária, na ktorú sa odvoláva denník The Guardian.

Medzi sankcionovanými osobami sú ruskí speváci, herci či televízne osobnosti, napr. exmanžel Ally Pugačovovej spevák Filipp Kirkorov, známy ruský režisér a producent Nikita Michalkov, operná speváčka Anna Netrebko či šéfredaktorka spravodajskej televíznej stanice RT Margarita Simoňjanová.

Na zozname sankcionovaných sú aj traja ukrajinskí štátni príslušníci: televízna moderátorka Žanna Badojevová, futbalista Anatolij Tymoščuk a speváčka Lolita Miľavská, ktorá má ruské i ukrajinské občianstvo, spresnila britská stanica BBC.

Poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak v príspevku na sociálnej sieti Twitter označil ľudí figurujúcich na tomto najnovšom sankčnom zozname za "propagandistov smrti" zodpovedných za "priame či nepriame výzvy na zabíjanie, únosy a krádeže na Ukrajine".

Podľa prezidentského výnosu budú osobám uvedeným na zozname zablokované ukrajinské aktíva, pozastavené obchodné operácie s nimi, zrušené všetky licencie alebo povolenia a zakázané transakcie s cennými papiermi a prevody autorských práv.