Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj poprel tvrdenia o postupe ruských vojakov na východe krajiny

Muž kráča vedľa ťažko poškodených budov a zničených áut po ruských útokoch v Bachmute v Doneckej oblasti na východnej Ukrajine v utorok 24. mája 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda v utorok uviedla, že ruskí vojaci sa pripravujú na útok na kľúčové mesto Sloviansk, ležiace približne 65 kilometrov západne od Severodonecka.

Kyjev 8. júna (TASR) - Ruským jednotkám sa za uplynulý deň nepodarilo dosiahnuť prielom na východe Ukrajiny. V pravidelnom večernom príhovore k národu to v utorok vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

"Situácia na frontovej línii na Ukrajine sa za posledných 24 hodín výrazne nezmenila," povedal Zelenskyj a dodal, že "obrana Donbasu pokračuje."

Najťažšie boje naďalej prebiehajú v okolí miest Severodoneck, Lysyčansk a Popasna, povedal prezident. Podľa neho sa Rusko snaží nasadiť ďalšie jednotky vo východoukrajinskom regióne Donbas i v Chersonskom regióne na juhu krajiny.

Zelenskyj zároveň podľa agentúry AFP povedal, že v Severodonecku pokračujú "pouličné boje".

Lanny Davis, americký právnik ukrajinského obchodného magnáta Dmytra Firtaša, medzitým povedal, že do bunkrov vo Firtašovom obrovskej chemickom závode Azot v Severodonecku sa uchýlilo 800 civilistov.

Ukrajinská armáda v utorok uviedla, že ruskí vojaci sa takisto pripravujú na útok na kľúčové mesto Sloviansk, ležiace približne 65 kilometrov západne od Severodonecka.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok oznámil "úplné oslobodenie" obytných štvrtí Severodonecka. Podľa Šojguových slov je ruskou armádou a jej spojencami z radov donbaských separatistov "oslobodených 97 percent územia Luhanskej ľudovej republiky".

Agentúra AP však citovala prokyjevského gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja, podľa ktorého slov ovládli ruské jednotky priemyselné predmestie Severodonecka - jedného z dvoch miest v Luhanskej oblasti, ktoré sú stále v rukách Ukrajiny.