Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Poškodenie priehrady neovplyvní plány na protiofenzívu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) predsedá mimoriadnemu zasadnutiu Rady národnej bezpečnosti a obrany o situácii na Kachovskej vodnej elektrárni po nočnom výbuchu priehrady Nova Kachovka, 6. júna 2023 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Dodal, že hovoril s hlavnými veliteľmi a armáda je v stave najvyššej pripravenosti.

Kyjev 6. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že útok na Kachovskú priehradu na juhu Ukrajiny neovplyvní plány Kyjeva na protiofenzívu s cieľom získať späť okupované územie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Tento výbuch na priehrade neovplyvnil schopnosť Ukrajiny zbaviť svoje vlastné územia okupácie," uviedol Zelenskyj v aplikácii Telegram. Dodal, že hovoril s hlavnými veliteľmi a armáda je v stave najvyššej pripravenosti.

Z priehrady na rieke Dneper v Chersonskej oblasti, ktorú mali pod kontrolou ruské sily, sa po utorňajšom výbuchu uvoľnil príval vody. Zaplavil priľahlé mestečko a približne dve desiatky obcí, v dôsledku čoho sa začala evakuácia asi 17.000 ľudí.

Z útoku na priehradu sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Podľa Ukrajiny chcelo Rusko útokom na priehradu spomaliť dlho očakávanú ukrajinskú ofenzívu. Rusko uviedlo, že išlo o sabotáž s cieľom zastaviť zásobovanie vodou na anektovaný polostrov Krym.