Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj povedal, že Ukrajina chce vstúpiť na jednotný trh EÚ

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára počas stretnutia s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou v Kyjeve 15. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Zelenskyj sa von der Leyenovej poďakoval za podporu. Rokovali spolu aj o ukrajinských zariadeniach na výrobu energie, na ktoré opakovane útočia ruské sily, i o energetickej kríze v Európe, píše AFP.

Kyjev 15. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok povedal, že jeho krajina chce vstúpiť na jednotný trh EÚ. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Otázka vstupu Ukrajiny na jednotný trh je pre nás naliehavá záležitosť počas našej cesty k štatútu členskej krajiny EÚ," povedal Zelenskyj v Kyjeve na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Prezident vyjadril presvedčenie, že sa tak stane a bude to "jedno z najdôležitejších víťazstiev jeho krajiny".

Zelenskyj požiadal o prijatie Ukrajiny za členskú krajinu Európskej únie 28. februára, v piaty deň ruskej invázie na Ukrajinu, pripomína AFP. EÚ Ukrajine v júni udelila štatút kandidátskej krajiny.

Von der Leyenová na štvrtkovej tlačovej konferencii povedala, že prístupový proces Ukrajiny s EÚ je "na dobrej ceste".

"Je pôsobivé vidieť rýchlosť, odhodlanie a presnosť, s akou postupujete," odkázala Ukrajincom. "Zhodli sme sa, že musíme čo najviac pracovať na tom, aby mala Ukrajina viac obchodu, viac príjmov," doplnila s tým, že vstup tejto krajiny na jednotný európsky trh je možný.

Šéfka EK súčasne privítala rozhodnutie Európskeho parlamentu, ktorý vo štvrtok schválil úvery pre Ukrajinu v hodnote viac ako piatich miliárd eur. Prvá časť môže byť podľa nej vyplatená v polovici októbra po očakávanom súhlase členských krajín.

Zelenskyj sa von der Leyenovej poďakoval za podporu. Rokovali spolu aj o ukrajinských zariadeniach na výrobu energie, na ktoré opakovane útočia ruské sily, i o energetickej kríze v Európe, píše AFP. "Musíme si navzájom pomáhať v oblasti energie," povedal.