Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj požiadal G7 o pomoc pri kúpe systémov protivzdušnej obrany

Na snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpráva počas video konferencie lídrov skupiny G7 a Ukrajiny v Kyjeve 11. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Milióny ľudí budú G7 vďačné za takúto pomoc, povedal Zelenskyj na virtuálnom zasadnutí lídrov G7.

Kyjev 11. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok požiadal lídrov zoskupenia G7, aby pomohli Kyjevu kúpiť a rozmiestniť systémy protivzdušnej obrany. Deje sa tak po ruských raketových útokoch. ktoré vážne poškodili energetickú infraštruktúru na Ukrajine. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Žiadam vás o posilnenie celkovej snahy finančne pomôcť s vytvorením vzdušného štítu pre Ukrajinu. Milióny ľudí budú G7 vďačné za takúto pomoc," povedal Zelenskyj na virtuálnom zasadnutí lídrov G7.

Ukrajinský prezident tiež povedal, že Rusko sa snaží zatiahnuť Bielorusko do vojny šírením provokácií, že Kyjev pripravuje útok na Bielorusko. Zároveň požiadal, aby boli na ukrajinsko-bieloruských hraniciach rozmiestnení medzinárodní pozorovatelia "na monitorovanie bezpečnostnej situácie".

Ukrajinský prezident lídrom skupiny G7 tiež povedal, že jeho ruský náprotivok Vladimir Putin má aj po dvoch dňoch masívnych útokov na viaceré ukrajinské mestá stále "priestor na eskaláciu". Podľa Zelenského je šéf Kremľa v súčasnosti v záverečnej fáze svojej vlády. "Je hrozbou pre nás všetkých," dodal.