Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj požiadal Módího o pomoc pri implementácii mierového vzorca

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa rozpráva s americkým prezidentom Joeom Bidenom (nie je na snímke) počas ich stretnutia v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone 21. decembra 2022. Foto: TASR/AP

India sa stala jedným z hlavný kupcov ruských energií po tom, čo Západ uvalil na Rusko sankcie pre februárovú inváziu na Ukrajinu.

Kyjev/Naí Dillí 26. decembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal Indiu o pomoc pri implementácii "mierového vzorca" zameraného na ukončenie vojny na Ukrajine. Zelenskyj to uviedol v pondelok po telefonáte s indickým premiérom Naréndrom Módím. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

"Telefonoval som s premiérom Naréndrom Módím a zaželal som mu úspešné predsedníctvo v skupine G20. Práve na tejto platforme som oznámil mierový vzorec a teraz počítam s účasťou Indie pri jeho implementácii," napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Ukrajinský prezident predstavil svoj mierový plán, ktorý by mal ukončiť vojnu na Ukrajine, počas novembrového summitu G20 na indonézskom ostrove Bali.

Indická vláda vo vyhlásení po telefonáte uviedla, že Módí a Zelenskyj diskutovali o možnostiach posilnenia bilaterálnej spolupráce. Indický premiér tiež "dôrazne zopakoval" svoju výzvu na okamžité ukončenie nepriateľských akcií na Ukrajine a vyjadril svoju podporu akémukoľvek mierovému úsiliu.

India sa stala jedným z hlavný kupcov ruských energií po tom, čo Západ uvalil na Rusko sankcie pre februárovú inváziu na Ukrajinu, v dôsledku ktorej sa prudko znížil nákup ruskej ropy a plynu zo Západu.