Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Pre ruskú blokádu je svet na pokraji potravinovej krízy

Na snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpráva z Kyjeva 2. júna 2022. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo my hľadáme spôsoby, ako chrániť slobodu, iná osoba ju ničí. Táto osoba pokračuje vo vydieraní sveta s hladom, dodal ukrajinský prezident.

Kyjev 9. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok varoval, že pre blokádu ukrajinských čiernomorských prístavov Ruskom môžu hrozbe hladu čeliť milióny ľudí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zelenskyj v televíznom vystúpení uviedol, že svet je na pokraji "hroznej potravinovej krízy", keďže Ukrajina nemôže vyvážať veľké množstvo obilia, kukurice, oleja a iných produktov, ktoré mali na svetovom trhu stabilizačnú úlohu.

"Bohužiaľ to znamená, že v desiatkach krajín môže byť nedostatok produktov. Ak bude pokračovať ruská blokáda Čierneho mora, milióny ľudí môžu hladovať," povedal Zelenskyj.

"Zatiaľ čo my hľadáme spôsoby, ako chrániť slobodu, iná osoba ju ničí. Táto osoba pokračuje vo vydieraní sveta s hladom," dodal.

Ukrajina patrí k najväčším producentom obilia na svete. Vývoz cez ukrajinské prístavy sa však v dôsledku ruskej invázie zastavil. Kyjev tvrdí, že v ukrajinských prístavoch je v súčasnosti uviaznutých 22 miliónov ton obilia.

Západní lídri obviňujú ruského prezidenta Vladimira Putina, že vpádom na Ukrajinu vystavil svet hrozbe hladomoru. Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu uviedla, že "potraviny sa stali súčasťou zastrašovacieho arzenálu Kremľa".

Tvrdenia o blokáde ukrajinských prístavov Ruskom sú podľa Moskvy "zavádzaním" krajín Západu, ktoré sa snažia zakryť svoje vlastné politické chyby. Putin minulý týždeň uviedol, že situácia na svetovom potravinovom trhu sa bude zhoršovať pre britské a americké sankcie na ruské hnojivá.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu oznámil, že Rusko je v spolupráci s Tureckom pripravené garantovať bezpečnosť lodí, ktoré sa budú z ukrajinských prístavov plaviť cez Bosporský prieliv. Je však potrebné, aby Ukrajina umožnila plavidlám opustiť svoje prístavy tým, že ich odmínuje, alebo vyznačí bezpečné koridory.

Šéf ruského rezortu diplomacie tvrdí, že hlavným problémom je ukrajinský prezident Zelenskyj, ktorý "kategoricky odmieta" riešiť problém zamínovaných prístavov.