Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Prebieha operácia na záchranu vojakov v Mariupole

Na snímke ukrajinskí vojaci sedia v autobuse po ich evakuácii z obliehaného mariupolského oceliarskeho závodu Azovstaľ v obci Olenivka, ktorá leží neďaleko mesta Doneck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 17. mája 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda podľa prezidenta odráža neustále útoky v tých oblastiach, kde sa Rusko snaží postúpiť.

Kyjev 18. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil v utorok v noci vo svojom pravidelnom príhovore, že príslušníci armády a spravodajských služieb Ukrajiny odštartovali operáciu zameranú na záchranu ukrajinských vojakov z Mariupola. TASR informáciu prevzala od denníka The Guardian.

Zelenskyj zdôraznil, že pre úspešný priebeh operácie sú potrebné "jemnosť a čas". Dodal, že jeho vláda "udržiava maximálnu diplomatickú aktivitu v iných oblastiach, ktoré sú v záujme Ukrajiny."

Ukrajinská armáda podľa prezidenta "odráža neustále útoky v tých oblastiach, kde sa Rusko snaží postúpiť," pričom ako hlavné ciele ruskej armády spomenul Severodoneck a iné mestá v Donbase.

Z obliehaného oceliarskeho závodu Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol evakuovali v pondelok viac ako 260 ukrajinských vojakov, uviedla v noci na utorok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Moskva však tvrdí, že títo bojovníci sa vzdali a teraz sú v zajatí.