Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj pred stretnutím s USA žiadal od Západu silnejšie zbrane

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zelenskyj podľa svojich slov od oboch predstaviteľov vlády USA očakáva výsledky v oblasti dodávok zbraní i bezpečnostných záruk.

Kyjev 24. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj od Západu žiadal silnejšie zbrane. Urobil tak pred plánovaným nedeľňajším stretnutím s predstaviteľmi vlády USA. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Zelenskyj na tlačovej konferencii v sobotu večer oznámil, že v nedeľu plánujú Kyjev navštíviť americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a americký minister obrany Lloyd Austin. Biely dom sa však k ceste americkým politikov nevyjadril, píše AP.

Zelenskyj podľa svojich slov od oboch predstaviteľov vlády USA očakáva výsledky v oblasti dodávok zbraní i bezpečnostných záruk. "Nemôžete k nám dnes prísť s prázdnymi rukami. Neočakávame len darčeky alebo nejaký druh tort; očakávame špecifické veci a špecifické zbrane," povedal.

Západ poskytuje Ukrajine vojenské vybavenie, Zelenskyj však opakovane upozorňuje, že jeho krajina potrebuje viac ťažkých zbraní vrátane systémov protivzdušnej obrany dlhého dosahu a bojových lietadiel, píše AP.