Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj pricestoval do Španielska, privítal ho kráľ Filip VI.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a španielsky premiér Pedro Sánchez sa zdravia počas stretnutia v Madride v pondelok 27. mája 2024. Foto: TASR/AP

Privítanie kráľom priamo na letisku Madrid-Barajas sa v spojitosti so zahraničnými štátnikmi považuje za nezvyčajné gesto.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Madrid 27. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok pricestoval na návštevu Španielska. Na madridskom letisku ho privítal španielsky kráľ Filip VI., informuje TASR podľa agentúry AP a webovej stránky denníka El País.

Privítanie kráľom priamo na letisku Madrid-Barajas sa v spojitosti so zahraničnými štátnikmi považuje za nezvyčajné gesto.

Zelensky má v pondelok v Madride so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom podpísať dvojstrannú bezpečnostnú dohodu, ktorej súčasťou sú aj dodávky vojenského vybavenia na Ukrajinu

"Španielsko dnes obnovuje svoj záväzok prispievať k obrane a bezpečnosti Ukrajiny, zatiaľ čo spoločne pokračujeme v úsilí dosiahnuť spravodlivý a trváci mier," uviedol Sánchez na sociálnej sieti X.

Súčasťou dodávok majú byť podľa El País aj systémy protivzdušnej obrany Patriot, tanky Leopard a delostrelecká munícia kalibru 155 milimetrov, ktoré Ukrajina na bojisku využíva v najväčšej miere.

Španielsko bude aj naďalej poskytovať výcvik ukrajinským vojakom a ošetrenie zraneným vojakom.

Prezident Ukrajiny mal španielsku metropolu navštíviť už minulý piatok (17. mája). Návštevu však posunul z dôvodu bojov v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.