Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj pricestoval do USA, mieri na stretnutie s Bidenom

Na archívnej snímke z videa z 20. apríla 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpráva z Kyjeva. Foto: TASR/AP

USA už predtým oznámili, že Kyjevu dodajú systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot.

Washington 21. decembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu pricestoval do Spojených štátov, kde sa má stretnúť s americkým prezidentom Joeom Biden a vystúpiť na pôde Kongresu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Predstaviteľ amerických úradov pre AP potvrdil, že lietadlo Vzdušných síl USA s ukrajinským prezidentom na palube pristálo na Andrewsovej leteckej základni v štáte Maryland, neďaleko Washingtonu. Ide o Zelenského prvú zahraničnú cestu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára tohto roka.

Biden má privítať Zelenského v Bielom dome o 14.00 h miestneho času (20.00 h SEČ). Po približne dvojhodinovom rozhovore bude nasledovať tlačová konferencia (22.30 h SEČ). O 19.30 h washingtonského času (štvrtok 1.30 h SEČ) vystúpi Zelenskyj s príhovorom pred členmi oboch komôr Kongresu.

USA už predtým v stredu oznámili, že Kyjevu dodajú systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Pôjde o súčasť balíka v hodnote 1,85 miliardy dolárov avizovaný v spojitosti s návštevou Zelenského vo Washingtone.