Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj pricestoval na návštevu Švédska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 14. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Zelenskyj uviedol, že má naplánované stretnutia s predstaviteľmi švédskej vlády, parlamentných strán a švédskou kráľovskou rodinou.

Kyjev 19. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že so svojou manželkou pricestoval do Švédska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Zelenskyj uviedol, že má naplánované stretnutia s predstaviteľmi švédskej vlády, parlamentných strán a švédskou kráľovskou rodinou.

Rokovania sa budú týkať partnerstva, obrannej spolupráce, procesu integrácie do EÚ a spoločnej euroatlantickej bezpečnosti, priblížil v príspevku na sociálnej sieti. Dodal, že spolu so svojou manželkou Olenou Zelenskou ďakuje všetkým Švédom, ktorí podporujú Ukrajinu.

Štokholm uviedol, že ukrajinský prezident sa s predstaviteľmi švédskej vlády stretne v kaštieli Harpsund, ktorý sa nachádza asi 120 kilometrov západne od Štokholmu. V neďalekom paláci Zelenskyj absolvuje stretnutie so švédskym kráľom Karolom XVI. Gustávom a kráľovnou Silviou, informovala agentúra AP. Hovoriť bude aj s predsedom švédskeho parlamentu Andreasom Norlénom.

Štokholm vlani krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu porušil svoju doktrínu o nedodávaní zbraní krajinám, ktoré sú vo vojne. Kyjevu odvtedy poskytol niekoľko balíkov vojenskej pomoci.