Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Prioritami nového ministra obrany by mali byť vojaci

Na snímke Rustem Umerov pózuje 6. septembra 2023 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Podľa Zelenského je potrebné pre ukrajinskú armádu zaobstarať všetko, čo jej pomôže chrániť životy vojakov.

Kyjev 7. septembra (TASR) - Nový ukrajinský minister obrany Rustem Umerov musí vybudovať dôveru v prijímané rozhodnutia a jeho prioritou musia byť aj vojaci, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy televízie CNN.

"Potrebujeme viac dôvery. Dôvery v rozhodnutia, ktoré sú prijímané, dôveru v prebiehajúce obstarávania, dôveru v plánovanie a obstarávanie zásob a dôveru v komunikáciu medzi jednotkami a časťami ukrajinského obranného systému," uviedol Zelenskyj, keď predstavoval Umerova na podujatí v Kyjeve.

Dodal, že prioritou ukrajinskej armády by mali byť vojaci. Okrem toho by chcel, aby nový minister zjednodušil byrokratické úkony. "Ak sú potrebné zmeny v obranných silách pre prospech a silu vojakov, tak takéto zmeny musia byť okamžité. Vzťahuje sa to na všetko, od byrokratických úkonov, ktoré vojakom uberajú čas a energiu, po zaopatrenie našich vojakov," povedal ukrajinský prezident.

Podľa Zelenského je potrebné pre ukrajinskú armádu zaobstarať všetko, čo jej pomôže chrániť životy vojakov. "K ukrajinským vojakom musíme zaujať nový postoj: ľudia nie sú nahraditeľní," vyhlásil.

Vymenovanie Umerova do funkcie ministra obrany v stredu odsúhlasil ukrajinský parlament. Zelenskyj ho nominoval po odstúpení doterajšieho ministra Olexija Reznikova s tým, že rezort potrebuje „nové prístupy“ a iné formy interakcie s armádou a spoločnosťou ako celkom.

Umerov v stredu po vymenovaní do funkcie prisľúbil, že spraví všetko pre víťazstvo Ukrajiny a získa spať "každý centimeter" ukrajinského územia. Vymenovaniu 41-ročného Umerova za ministra obrany predchádzala séria korupčných škandálov spojených s rezortom obrany.