Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj prišiel do Británie, aby osobne poďakoval Britom za pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak pózujú na Downing Street 10 v Londýne v stredu 8. februára 2023. Foto: TASR/AP

Zelenskyj pristál na londýnskom letisku Stansted, kde ho privítal Sunak.

Kyjev 8. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v stredu do Británie, aby "osobne poďakoval" britskému ľudu za pomoc. TASR o tom informuje podľa spravodajskej stanice Sky News.

"Spojené kráľovstvo bolo jednou z prvých krajín, ktoré prišli Ukrajine na pomoc. Dnes som v Londýne, aby som osobne poďakoval britskému ľudu za podporu a premiérovi Rishimu Sunakovi za jeho líderstvo," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram.

Zelenskyj pristál na londýnskom letisku Stansted, kde ho privítal Sunak. Následne spoločne zamierili do sídla britského premiéra na Downing Street, kde budú rokovať.

Zelenskyj sa okrem toho plánuje prihovoriť aj britskému parlamentu a poobede absolvuje audienciu u britského kráľa Karola III.

Ide o Zelenského prvú návštevu v Británii od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Britská vláda o jeho návšteve informovala len v stredu ráno.

Spojené kráľovstvo poslalo Ukrajine od začiatku invázie vojenskú pomoc za viac ako dve miliardy libier; Londýn je tak jedným z najväčších podporovateľov Kyjeva.