Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj privítal označenie Ruska za štát podporujúci terorizmus

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Uznesenie v stredu podporilo 494 europoslancov, 58 bolo proti a 44 sa zdržalo hlasovania.

Kyjev 23. novembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal stredajšie uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci označili Rusko za štát podporujúci terorizmus. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Rusko musí byť izolované na všetkých úrovniach a musí niesť zodpovednosť, aby ukončilo svoju dlhoročnú politiku terorizmu na Ukrajine a na celom svete," napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

V uznesení EP sa uvádza, že "úmyselné útoky a zverstvá páchané ruskými silami a ich zástupcami na civilnom obyvateľstve na Ukrajine, ničenie civilnej infraštruktúry a iné vážne porušenia medzinárodného a humanitárneho práva predstavujú teroristické činy a vojnové zločiny". Europoslanci na základe toho Rusko označili ako štát podporujúci terorizmus a za štát, ktorý používa prostriedky terorizmu.

Uznesenie v stredu podporilo 494 europoslancov, 58 bolo proti a 44 sa zdržalo hlasovania.

Keďže EÚ v súčasnosti nemôže oficiálne označiť štáty za podporovateľov terorizmu, EP vyzval Úniu a jej členské štáty, aby zaviedli vhodný právny rámec a zvážili pridanie Ruska na takýto zoznam.