Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Rozhodnutie summitu EÚ o Ukrajine svedčí o silnej jednote

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

BBC pripomenula, že jediným európskym lídrom, ktorý sa pred summitom EÚ postavil proti balíku pomoci Ukrajine, bol maďarský premiér Viktor Orbán.

Kyjev/Londýn 1. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojej reakcii na výsledok štvrtkového mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli označil za dôležité, že dohoda o vyčlenení finančnej pomoci pre Ukrajinu bola prijatá všetkými 27 členskými štátmi Únie. Informovala o tom britská stanica BBC.

"Je veľmi dôležité, že rozhodnutie urobilo všetkých 27 lídrov. To opäť dokazuje silnú jednotu Európskej únie," konštatoval Zelenskyj.

Zelenskyj vo vyhlásení na sociálnych médiách doplnil, že balík pomoci "posilní dlhodobú hospodársku a finančnú stabilitu" jeho krajiny.

BBC pripomenula, že jediným európskym lídrom, ktorý sa pred summitom EÚ postavil proti balíku pomoci Ukrajine, bol maďarský premiér Viktor Orbán. Výsledky hlasovania však svedčia o tom, že svoj odmietavý postoj zmenil, konštatovala BBC.

Dohodu o ďalšom balíku finančnej podpory pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur v rámci rozpočtu EÚ, dosiahnutú všetkými lídrami členských štátov EÚ, oznámil vo štvrtok na sociálnych sieťach predseda Európskej rady Charles Michel.

Michel spresnil, že existuje dohoda o poskytovaní finančnej podpory Ukrajine až do roku 2027, čo podľa neho znamená "stabilné, dlhodobé a predvídateľné financovanie pre Ukrajinu".