Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Rusi za sebou nechali zdevastované dediny a mestá

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Zelenskyj navštívil v stredu mesto Izium na východe štátu, ktoré ukrajinské sily nedávno oslobodili spod ruskej okupácie.

Kyjev 15. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na štvrtok uviedol, že mestá a dediny, ktoré ukrajinská armáda oslobodila od ruských okupačných síl, sú zdevastované. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Ruské ozbrojené sily vypálili v stredu osem striel s plochou dráhou letu na juhoukrajinské mesto Kryvyj Rih s cieľom prerušiť zásobovanie vodou.

Raketové útoky zasiahli priehradu nádrže Karačunov, uviedol Zelenskyj vo videu zverejnenom vo štvrtok skoro ráno. Vodný systém nemal "žiadnu vojenskú hodnotu" a denne sú na ňom závislé státisíce civilistov, povedal.

Videoposolstvo Zelenského zverejnili po jeho návrate zo severovýchodnej Charkovskej oblasti späť do metropoly Kyjev krátko po tom, čo jeho úrad informoval o dopravnej nehode, v ktorej sa jeho auto zrazilo so súkromným vozidlom.

"Prezidenta prehliadol lekár, neboli objavené žiadne vážne zranenia," uviedol na sociálnej sieti Facebook Zelenského hovorca Serhij Nykyforov.

Zelenskyj navštívil v stredu mesto Izium na východe štátu, ktoré ukrajinské sily nedávno oslobodili spod ruskej okupácie. Stretol sa s vojakmi, ktorým sa poďakoval za ich úsilie pri opätovnom dobývaní zabratého územia. Pred budovou vypálenej radnice bola vztýčená ukrajinská vlajka.

"Naši strážcovia zákona už dostávajú dôkazy o vraždách, mučení a únosoch ľudí okupantmi," povedal ukrajinský prezident vo svojom prejave. "Iba ničili, iba brali, iba deportovali. Nechali za sebou zničené dediny a v niektorých z nich nezostal ani jediný dom," dodal.