Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ruská armáda zničila 30 percent ukrajinských elektrární

Ukrajinskí vojaci zostreľujú dron, ktorý spustil streľbu v Kyjeve v pondelok 17. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Útoky na energetickú infraštruktúru v utorok zasiahli niekoľko ukrajinských miest vrátane metropoly Kyjev.

Kyjev 18. októbra (TASR) - Ruská armáda zničila pri útokoch na energetickú infraštruktúru takmer tretinu ukrajinských elektrárni, čo spôsobilo rozsiahle výpadky elektriny. V utorok to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Od 10. októbra bolo zničených 30 percent ukrajinských elektrární, čo spôsobilo masívne výpadky prúdu v celej krajine," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter. Dodal, že na rokovania s režimom ruského prezidenta Vladimira Putina už nie je "žiadny priestor".

Útoky na energetickú infraštruktúru v utorok zasiahli niekoľko ukrajinských miest vrátane metropoly Kyjev. Zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko uviedol, že "na ľavom brehu Kyjeva došlo k trom útokom na zariadenie na dodávku energie". Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK na sociálnej sieti potvrdila prerušenie dodávok elektriny a vody obyvateľom na ľavom brehu rieky Dneper. Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval obyvateľov, aby čo šetrili elektrinou a nepoužívali spotrebiče s vysokou spotrebou.

Bez elektriny sú po útokoch na energetickú infraštruktúru aj niektoré časti Žytomyrskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Vitalij Bunečko. Dodal, že neboli hlásené žiadne obete.

V meste Žytomyr boli prerušené dodávky elektriny a vody, napísal na sociálnej sieti jeho starosta Serhij Suchomlyn.

Dva útoky zasiahli energetické zariadenia v meste Dnipro, napísal Tymošenko. Údery na energetickú infraštruktúru v Dnepropetrovskej oblasti spôsobili "požiar a vážne škody", uviedol miestny gubernátor Valentyn Rezničenko. Dodal, že na ľavom brehu mesta Dnipro je prerušená dodávka vody.