Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Rusko musí byť postavené pred spravodlivosť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na obrazovke) počas virtuálneho prejavu k poslancom v gréckom parlamente v Aténach 7. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinský líder pritom zopakoval svoju výzvu, aby demokratický svet odmietol ruskú ropu a úplne vylúčil ruské banky z medzinárodného finančného systému.

Atény/Kyjev 7. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vo štvrtok Západ, aby "postavil Rusko pred spravodlivosť". Kroky Ruska totiž podľa Zelenského neboli mierené iba proti Ukrajine, ale proti celej Európe. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

"Môžeme raz a navždy naučiť Rusko a každého iného potenciálneho agresora, že tí, čo si vyberú vojnu, vždy prehrajú... tí, ktorí sa vyhrážajú Európe ekonomickou a energetickou krízou, vždy prehrajú," uviedol Zelenskyj v príhovore pred gréckym parlamentom.

Ukrajinský líder pritom zopakoval svoju výzvu, aby demokratický svet odmietol ruskú ropu a úplne vylúčil ruské banky z medzinárodného finančného systému.

"Buďme k sebe úprimní, od úplného začiatku boli ruské kroky mierené nie len proti Ukrajine, ale aj proti Európe," vyhlásil Zelenskyj.

Zároveň vyzval gréckych zákonodarcov, aby použili voj vplyv v Európe a pomohli zachrániť ľudí v obliehanom prístavnom meste Mariupol. "Prosím použite svoj vplyv členskej krajiny EÚ na lepšie zorganizovanie akéhokoľvek druhu záchrany Mariupola... Musíme zachrániť kohokoľvek, koho môžeme," uviedol ukrajinský líder s tým, že v obliehanom meste ostalo ešte približne 100.000 ľudí.

Grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias pritom vo štvrtok ešte pred Zelenského príhovorom oznámil, že Atény vyzvú Medzinárodný trestný súd (ICC), aby vyšetril možné vojnové zločiny v Mariupole.

"Grécko má špecifický a špeciálny záujem o Mariupol, pretože ho obýva vyše stotisícová grécka komunita," uviedol podľa AFP Dendias pred štvrtkovým rokovaním ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli.

Grécko sa tiež ponúklo, že prestavia pôrodnicu v Mariupole, ktorá bola v marci ostreľovaná.