Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Rusko použilo pri útokoch na Ukrajine 400 iránskych dronov

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Irán popiera, že by dodával Rusku útočné drony, ktoré Moskva v posledných týždňoch masívne nasadzuje na Ukrajine.

Kyjev 26. októbra (TASR) – Rusko dosiaľ použilo pri útokoch na ukrajinských civilistov a infraštruktúru približne 400 iránskych dronov, uviedol v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom televízia CNN, od ktorej TASR správu prevzala.

Ukrajinská armáda zostrelila asi 60 – 70 percent týchto bezpilotných lietadiel, uviedol Zelenskyj na tlačovej konferencii s prezidentom Guiney-Bissau Umarom Sissocom Embalóom.

Zelenskyj tiež privítal "pozitívny trend" vo vzťahoch Kyjeva s Izraelom po vzájomnej výmene spravodajských informácií o iránskych dronoch používaných Ruskom, uviedla agentúra AFP. Ukrajinský líder pred dvoma dňami kritizoval neutralitu Izraela v rusko-ukrajinskej vojne. Rozhodnutie izraelských lídrov nepodporiť Kyjev považoval za podnet pre vojenské partnerstvo Ruska s Iránom.

Irán popiera, že by dodával Rusku útočné drony, ktoré Moskva v posledných týždňoch masívne nasadzuje na Ukrajine. Británia, Francúzsko a Nemecko minulý piatok požiadali OSN o vyšetrenie záležitosti s tým, že o používaní iránskych dromov na Ukrajine existujú "významné dôkazy z otvorených zdrojov".