Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Rusko si pripomenulo Budapeštianske memorandum útokmi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Signatári memoranda sa okrem iného zaviazali, že budú rešpektovať suverenitu a existujúce hranice Ukrajiny, Bieloruska a Kazachstanu.

Kyjev 6. decembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že Rusko si pripomenulo výročie Budapeštianskeho memoranda novými raketovými útokmi na ukrajinské územie. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Podpisom Budapeštianskeho memoranda 5. decembra 1994 Rusko, Británia a USA poskytli bezpečnostné záruky trom bývalým sovietskym republikám – Ukrajine, Kazachstanu a Bielorusku – výmenou za vzdanie sa všetkých jadrových zbraní zo sovietskej éry, ktoré boli rozmiestnené na ich území.

Signatári memoranda sa okrem iného zaviazali, že budú rešpektovať suverenitu a existujúce hranice Ukrajiny, Bieloruska a Kazachstanu.

Osud tohto dokumentu dáva odpovede na mnohé dnešné otázky o Rusku, povedal Zelenskyj. "Len niečo podpíšte s týmito teroristami - nebude mier. Stačí sa s nimi na niečom dohodnúť – určite to porušia," uviedol.

Ukrajinský prezident dodal, že "iba likvidácia ruských teroristických kapacít, oslobodenie celej Ukrajiny a odsúdenie vrahov môže priniesť mier".