Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Rusko využíva neskúsených brancov ako potravu pre delá

Na archívnej snímke ruské vojenské vozidlá. Foto: TASR/AP

Musíme vyhnať okupantov a zaistiť Ukrajine skutočnú bezpečnosť. Preto som podpísal dekrét o predĺžení stanného práva a všeobecnej mobilizácie, uviedol Zelenskyj.

Kyjev 19. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo svojom pravidelnom nočnom prejave ako obvykle poďakoval rôznym svetovým lídrom za ich podporu a zhodnotil stav ruských inváznych síl, napísala vo štvrtok nadránom webová stránka britskej stanice Sky News.

"Každý už vidí, ako sa Rusko v tejto vojne správa. Neskúsených brancov vrhá do boja ako potravu pre delá. Má rabujúcich vojakov, ktorí videli bežné domáce spotrebiče prvýkrát až v cudzej krajine. Majú starú sovietsku výzbroj bez modernej ochrany. Používajú zakázané fosforové bomby, ktorými spaľujú školy a bežné obytné budovy. A rakety, väčšinu ktorých minula ruská armáda na ničenie vyslovene civilnej infraštruktúry bez strategického vojenského výsledku. Dnes ostreľovali raketami (mestá) Mykolajiv a takisto Dnipro," informoval v stredu neskoro večer Zelenskyj.

"Musíme vyhnať okupantov a zaistiť Ukrajine skutočnú bezpečnosť. Preto som podpísal dekrét o predĺžení stanného práva a všeobecnej mobilizácie," dodal.

"Cherson, Melitopol, Berďansk, Enerhodar, Mariupol a všetky naše mestá a obce, ktoré sú teraz okupované, dočasne okupované, musia vedieť, že Ukrajina sa vráti," vyhlásil prezident.