Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Rusko zdržiava vývoz obilia; Ukrajinci získali ich zbrane

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 20. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Ruské obštrukcie podľa Zelenského spôsobili, že Ukrajina nemôže vyviezť približne tri milióny ton potravín určených na export. V dôsledku toho sú ohrozené hladom minimálne státisíce ľudí.

Kyjev 22. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil v piatok Rusko, že zámerne zdržiava vývoz ukrajinského obilia do krajín Afriky a Ázie. Zároveň oznámil, že ukrajinskí vojaci počas bojov v Chersonskej oblasti ukoristili desiatky ruských vojenských vozidiel a tisíce kusov munície, informuje agentúra AFP.

"Dnes čaká viac než 150 lodí, aby splnili záväzky vyplývajúce z kontraktov na dodávky našich poľnohospodárskych produktov," uviedol Zelenskyj v pravidelnom večernom videopríhovore.

Toto čakanie bolo podľa neho vyvolané umelo, pretože "Rusko zámerne zdržuje vyplávanie lodí" naložených obilím, na ktoré čakajú odberatelia v Alžírsku, Bangladéši, Číne, Egypte, Indonézii, Iraku, Libanone, Maroku či Tunisku.

Ruské obštrukcie podľa Zelenského spôsobili, že Ukrajina nemôže vyviezť približne tri milióny ton potravín určených na export. V dôsledku toho sú ohrozené hladom minimálne státisíce ľudí a Moskva chce týmto spôsobom dosiahnuť, aby sa ako migranti vydali do krajín Západu.

OSN a Turecko v júli sprostredkovali prelomovú dohodu medzi Moskvou a Kyjevom, ktorá umožnila vývoz obilia z ukrajinských prístavov, aby sa zamedzilo hroziacej potravinovej kríze najmä v chudobných regiónoch Afriky a Blízkeho východu.

Rusko je však s touto dohodou nespokojné, pričom zverejňuje nepodložené tvrdenia, že väčšina ukrajinského obilia smeruje v skutočnosti do Európy. Sťažuje sa tiež, že ono samo pre západné sankcie nemôže v dostatočnej miere vyvážať svoje potraviny a hnojivá.

Zelenskyj vo svojom príhovore vyzdvihol "dobré výsledky", ktoré dosahujú ukrajinskí vojaci v rámci protiofenzívy prebiehajúcej v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Príslušníci 60. samostatnej pechotnej brigády ukrajinskej armády podľa prezidenta len od začiatku októbra ukoristili v Chersonskej oblasti 30 ruských obrnených vozidiel, tisíce kusov munície a tri kusy delostreleckej techniky. Tieto zbrane "pomôžu oslobodiť našu krajinu" od ruských okupantov, uviedol Zelenskyj v piatkovom videopríhovore.