Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj sa Bidenovi poďakoval za podporu voči hrozbe

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonuje s americkým prezidentom Joeom Bidenom vo svojej pracovni v Kyjeve 9. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Dnes môžeme s určitosťou povedať, že USA prijali rozhodnutie stať sa aktívnym účastníkom mierového procesu, povedal Jermak.

Kyjev 10. decembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok poďakoval šéfovi Bieleho domu Joeovi Bidenovi za jeho silnú podporu v období, keď Ukrajina čelí hrozbe zo strany Ruska. Informovala o tom agentúra AFP.

Biden a Zelenskyj vo štvrtok absolvovali telefonický rozhovor.

"Americký prezident ma informoval o obsahu svojich rokovaní s (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom. Takisto sme diskutovali o možných formátoch na vyriešenie konfliktu na Donbase," napísal Zelenskyj po rozhovore na Twitteri. Dodal, že s Bidenom hovorili aj o možných vnútorných reformách na Ukrajine.

Biden Zelenského takisto ubezpečil, že USA poskytnú Ukrajine nevyhnutnú pomoc proti vonkajšej agresii, píše agentúra TASS s odvolaním sa na šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrija Jermaka.

"Dnes môžeme s určitosťou povedať, že USA prijali rozhodnutie stať sa aktívnym účastníkom mierového procesu," povedal Jermak.

Rozhovor medzi Bidenom a Zelenským bol podľa Jermaka "veľmi otvorený a priamy" a trval jeden a pol hodiny, píše DPA.

Na snímke fotenej cez okno americký prezident Joe Biden telefonuje s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Bielom dome vo Washingtone 9. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


Biden a Putin uskutočnili v utorok online summit, na ktorom diskutovali o ukrajinskom konflikte, keďže obe strany sa navzájom obviňujú z vojenských provokácií. Summit však nepriniesol žiaden prelom.

Spojené štáty už niekoľko týždňov obviňujú Rusko zo zhromažďovania vojakov v blízkosti hranice s Ukrajinou. Na Západe preto silnejú obavy z prípadného vpádu Ruska.

Rusko tieto tvrdenia odmieta a obviňuje Ukrajinu, že presunula vyše 120.000 vojakov smerom k východnej ukrajinskej oblasti Donbas, kde od roku 2014 bojujú o jej ovládnutie proruskí separatisti.